E-Arşiv Fatura, kestiğiniz tüm faturaları E-Fatura mükellefi olmayan işletmelere ve son kullanıcılara, dijital ortamda hızlı, kolay, güvenilir ve kağıt masrafı yapmadan gönderme yapan sistemdir. Kestiğiniz faturaların elektronik ortamda depolanmasını, ibraz edilmesini ve raporlanmasını e-Arşiv uygulaması ile sağlayabilirsiniz.
e-Arşiv faturaları, alıcısının mail adresine iletilmektedir. E-Arşiv faturalarda mevzuat gereği, fatura görüntüsünde firma yetkilisi ıslak imza görselinin bulunması zorunludur. Firma logosu istenirse, E-Fatura görseline de eklenebilir.
Eğer, müşterinin gönderdiği E-Arşiv görüntülenmiyorsa, fatura görsel şablonu bozuk demektir. Görüntülenemeyen E-Arşiv uygulamasına gelen faturalar içinden indirilecek fatura URL’ni, GİB E-Fatura görüntüleyicide XSLT’nin hatalı olduğu görülebilir ve bu konu müşteriye iletilebilir.
E-Arşiv tekrar gönderim işlemlerinde, fatura ID aynı, zarf – fatura UUID bilgileri farklı ve yeni olmalıdır.
Aynı fatura, farklı fatura UUID ve zarfta fatura numarasını kullanıcı üretiliyorsa, aynı fatura numarasıyla, Fatura numarasını entegratör üretiyorsa (numara alanı boş bırakılarak) aynı müşteri fatura numarası ile tekrar gönderilir. Nitekim, e-Arşiv faturası iptal edildiğinde, SMTP ayarları tamamlanmış ve mail gönderimleri aktif olduğunda, alıcıya otomatik olarak iptal bilgisi gönderilmektedir.
TC kimlik numarası bilinmeyen müşteriye, TCKN alanına 11 adet 1 yazarak, e-Arşiv düzenlenebilmektedir. Gün içinde yanıtlanmayan e-Arşiv iptal edilmek istenirse, bu faturaya ilişkin iade faturası düzenlenecektir.
e-Fatura ve e-Arşiv faturalar, kağıt olarak saklanmak zorunda değildir. e-Arşiv kesme izni alan mükellefler, oluşturdukları e-Arşiv faturaları ve yanıtlarını birbirleriyle ilişkili şekilde, mevzuatta öngörülmüş süreler dahilinde muhafaza ve istenildiğinde ibraz etmekle yükümlü olacaktır. Özel entegratörler, e-Arşiv faturaları 10 yıl süre ile saklamaktadırlar. Entegratör değişikliği durumda ise, eski entegratördeki faturaların ubl dosyaları alınıp, firma bünyesinde saklanması gerekmektedir.
“Kimler e-arşiv faturası kullanmalıdır?” sorusunun cevabına gelecek olursak; sadece e-Faturaya kayıtlı mükellefler faydalanabilmektedir. Bu sistemi kullanan mükellefler e-Fatura sistemine kayıtlı olmayan vergi mükelleflerine ve vergi mükellefi olmayan herkese elektronik ortamda fatura oluşturup gönderebilir.
© 2022 Çizgi Teknoloji, Tüm Hakları Saklıdır.