E-Fatura, faturalarınızı iletebileceğiniz , alabileceğiniz ve online ortamda saklayıp görüntüleyebileceğiniz elektronik online fatura sistemidir.
2017 yılı ve takip eden dönemlerde brüt olarak satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan tüm kurum ve kuruluşlar 421 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu kapsamında e-Fatura mükellefidir.
19.10.2019 Tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve Vergi Usul Kanunu VUK 509 Tebliğe göre 2017 yılı ve takip eden dönemlerde brüt olarak satış hasılatı 5 Milyon TL ve üzeri olan tüm kurum ve kuruluşlar e-Fatura mükellefidir.
Geçiş süreleri ve kapsama giren mükellefler hakkında detaylı bilgiye aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.
Şirketinizi fatura kaybı, fatura çıktısı alma ve kâğıt masrafı gibi sorunlardan kurtarmayı hedefler.
Faturalarınızı dijital ortama taşıyarak zamandan ve iş gücünden tasarruf etmenizi sağlar.
Kâğıt fatura kullanırken fatura başı ödediğiniz masrafları e-Faturaya geçerek kuruşlara düşürebilirsiniz.
Faturalarınızı kendiniz tasarlayabilir, her faturayı farklı tasarlayarak duyuru ve reklamlarınızı faturanız üzerinden yapabilirsiniz.
Fatura arşiviniz 10 yıla kadar saklanır.
İstediğiniz zaman geriye dönük faturalarınıza erişebilirsiniz.
e-Fatura sayesinde, bakım ve güvenlik gibi önemli güncellemeler ile uğraşmadan cep telefonunuzdan, tabletinizden veya bilgisayarınızdan, cihaz sınırlamanız olmadan sürekli güncel ve hızlı işlem yapabilirsiniz.
Fatura sınırlaması yaşamadan toplu olarak fatura gönderimi yapabilirsiniz.
e-Fatura keserken alıcı bilgileri bölümünde yer alan VKN/TCKN alanına alıcının vergi kimlik numarası girildiğinde, sistem alıcısına göre fatura türünü otomatik seçer. Unvanı kısmına alıcının unvanı; T.C. Kimlik numarası girildiğinde ise alıcının adı ve soyadının tam olarak girilmesi zorunludur. Bu bilgiler girildikten sonra faturaya mal/hizmet ayrıntıları eklenir ve doğrudan portal üzerinden alıcısına iletilir.
Mobilden, tabletten veya bilgisayarınızdan faturalarınıza erişebilirsiniz.
Faturalarınız sizin için en az 10 yıl boyunca saklanır.
Faturalarınızı göndermeden önce taslak üzerinden çalışabilirsiniz.
Sınırlama olmaksızın toplu fatura gönderimi yapabilirsiniz.
e-Fatura sayesinde, bakım ve güvenlik gibi önemli güncellemeler ile uğraşmadan sürekli güncel ve hızlı işlem yapabilirsiniz.
2019 Ekim ayı itibariyle Gelir İdaresi Başkanlığı:
İki tip kullanım vardır, birincisi kanun kapsamında kullanım zorunluluğu olan kişiler ve kurumlardır, ikincisi gönüllü olarak e-Fatura hizmetine geçiş yapmak isteyen gönüllülerdir. Ancak günümüzün dijital dönüşümüne ayak uydurmak için zorunda olmayan firmalar da e-Faturaya geçiş yapmalıdır.
GİB tarafından tebliğde yer alan kişilere ve kurumlara geçiş zorunluluğu getirilen, kanunen kâğıt fatura ile aynı niteliği taşıyan e-Fatura geçiş hizmetidir. e-Fatura’da, kağıt faturada yer alması gereken tüm bilgiler bulunur, alıcı ile satıcı arasındaki karşılıklı fatura iletimi elektronik ortamda gerçekleşmektedir.
Brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olanlar, ithalat- imalat nedeniyle EPDK’dan lisanslı firmalar, ÖTV III listesindeki malları imal, inşa, ithal eden firmalar, aracı internet siteleri, internet reklamcılığı hizmet aracıları, komisyoncu ve halciler e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır. Gönüllü geçiş yapmak isteyen firmalar ciro alt sınırı olmaksızın geçiş işlemlerini tamamlayabilir.
e-Fatura elektronik fatura anlamına gelmektedir. Yıllık 5 Milyon TL ve üzeri ciroya sahip bütün işletmelerin kullanması zorunludur. Ayrıca EPDK lisanslı şirketler, bavul ticareti yapan firmalar, motorlu taşıt imalatı, ithalatı yapanlar, internet aracılığı ile mal satmak için ilan verenler, kamu kurum ve kuruluşları (BKMYBS) e-Fatura kullanmak zorundadır.
Geçiş İçeriğiae-Faturaya geçiş yapmak bilinenin aksine oldukça kolay bir işlemdir. İlk olarak e-Faturaya geçmek için mali mühre ihtiyacınız var. Bu sebeple atmanız gereken ilk adım, www.kamusm.gov.tr adresinden TUBİTAK BİLGEM’e mali mühür başvurusunda bulunmaktır. Mali mühür alındıktan sonra e-Faturaya geçmek istediğinizi GİB’e ileterek başvuruda bulunabilirsiniz.
GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı), yayınladığı tebliğ ile elektronik belge ve e-defter sistemlerinin geniş kitleye hitap etmesi amacıyla 454 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde değişiklik yapacağını dile getirmişti. Ekim ayında yayına giren tebliğ ile mükellef sayısının arttırılması ve mükelleflerin kağıt belge düzenlemekten dolayı olağan maliyetlerinde tasarruf edilecek.
Vergi Usul Kanunu Taslak Tebliği’nde yer alan açıklamaları sizler için kısaca özetledik.
© 2022 Çizgi Teknoloji, Tüm Hakları Saklıdır.